Forebyggelse af vold og chikane fra eksterne personer er afgørende for at sikre trivslen blandt dine medarbejdere. Men når det drejer sig om digital chikane, kan det være svært at vide, hvordan man bedst sikrer sig.
Vi ved, at viden er en forudsætning for handling. Derfor har vi samlet viden og inspiration til hvordan arbejdsrelateret digital chikane kan forebygges. Rul ned her på siden og få svar på:
Hvad er arbejdsrelateret digital chikane?
Hvor mange udsættes for digital chikane?
Hvem rammes af digital chikane?
Hvilke konsekvenser har digital chikane?
Hvad siger lovgivningen?
Hvad er de første skridt i forebyggelse?
Hvad gør andre?
Digital chikane dækker over episoder hvor e-mail, telefon, sociale medier, hjemmesider eller andre digitale medier bruges til at chikanere en person. Digital chikane er arbejdsrelateret, når en person udsættes for chikane i forbindelse med udførelsen af sine arbejdsopgaver.
Digital chikane i arbejdsregi har mange former. Det kan være en butiksansat, der forsøges afpresset af kunder på sociale medier. Det kan være en kontoransat, der modtager dødstrusler gennem sin arbejdsmail eller en dyrlæge, der filmes og hænges ud på nettet. Det kan også være online mobning, stalking, beskyldninger, uønskede henvendelser og andre ubehagelige digitale henvendelser, i relation til arbejdet.
Denne side har fokus på den digitale chikane, der kommer fra eksterne personer – det vil sige en kunde, klient, borger, samarbejdspartner eller anden person, der ikke er en del af arbejdspladsen.
Problemet kan graduere fra små, digitale ”stik”, til voldsomme og ulovlige episoder med digital chikane. Selv de små stik, der hver for sig måske virker harmløse, kan, hvis de rammer ofte og længe nok, virke stærkt ubehagelige og mentalt opslidende for medarbejderen. Derfor er det vigtigt, at både enkeltstående og gentagende episoder med digital chikane tages seriøst.
I takt med den teknologiske udvikling, vokser mængden af digital kontakt i vores privat- og arbejdsliv. Mange privatansatte har digital kontakt med eksempelvis kunder, borgere, samarbejdspartnere og leverandører via e-mail, sociale medier og andre digitale kanaler.
Samtidig har flere og flere danskere profiler på diverse sociale medier, og kan findes ved en simpel Google-søgning. Det har selvfølgelig sine fordele. Det betyder dog også, at den chikane som nogle ansatte oplever i forbindelse med arbejdet, også kan ske digitalt.
Digitale trusler, overfusninger og hetz er blevet en ny virkelighed for mange på det private arbejdsmarked. I en undersøgelse af foreningen Digitalt Ansvar og Velliv Foreningen fra 2021, svarer knap hver tiende privatansatte med digital kontakt til eksterne, at de inden for det seneste år har oplevet digital chikane i arbejdssammenhænge. Mest almindeligt er hadefulde og nedsættende beskeder, men usande beskyldninger og injurier, upassende henvendelser, trusler og online hetz er også blevet en del af mange privatansattes arbejdsliv.
Spørgeskemaundersøgelse fra 2021, lavet af Digitalt Ansvar og Velliv Foreningen viser, at digital chikane er udbredt på tværs af brancher. Det spænder fra transport og service over kultur og turisme til bank og forsikring.
Kvinder, unge og løstansatte (f.eks. vikarer, projektansatte og freelancere) er særligt udsatte, men chikanen sker på tværs af køn, alder og ansættelsesform. Online chikane kan altså både ske for den unge vikar og for lederen med højt anciennitetsniveau.
Digital chikane sker også for medarbejdere, hvis arbejde ellers ikke består i at have digital kontakt til eksterne personer. Ved hjælp af eksempelvis navneskilte eller faktura med medarbejderens navn på, kan den ansatte blive opsøgt og chikaneret online af personer de har mødt fysisk gennem deres arbejde.
Digital chikane er altså et bredt arbejdsmiljøproblem, alle arbejdsgivere må tage alvorligt. Og på et arbejdsmarked, der hele tiden bliver mere digitalt, går problemet ikke væk af sig selv.
Digital chikane kan have alvorlige konsekvenser. Spørgeskemaundersøgelse lavet af foreningen Digitalt Ansvar og Velliv Foreningen i 2021 viser, at knap hver anden, der har oplevet digital chikane, oplever negative følger.
For de fleste er der tale om psykiske reaktioner som vrede, magtesløshed, svækket selvtillid og angst. Fysiske reaktioner som hjertebanken, søvn- og maveproblemer eller svækket hukommelse er heller ikke ualmindelige.
Mange oplever også konsekvenser i forbindelse med at udføre deres arbejde. Det kan være mindsket arbejdslyst, fravalg af særlige arbejdsopgaver, forringet forhold til kolleger, sygemelding eller opsigelse. Digital chikane er altså – ligesom andre former for arbejdsrelateret vold – et arbejdsmiljøproblem, der påvirker både medarbejderen, kolleger og arbejdspladsen som helhed.
Det er vigtigt at forstå, at digital chikane både kan have konsekvenser som én voldsom hændelse, og når der er tale om en periode med mange små digitale stik. Digital chikane som regelmæssig belastning i arbejdslivet slider nemlig på medarbejderen, og kan over tid lede til en arbejdsskade.
Arbejdsgiver har et klart og veldefineret ansvar for medarbejdernes arbejdsmiljømæssige trivsel – både den fysiske og den psykiske. Det er arbejdsgivers opgave at bistå, vejlede og støtte medarbejderne, når de som en del af deres arbejde udsættes for digitale krænkelser.
Som arbejdsgiver har du altså et ansvar for at håndtere og forebygge arbejdsrelateret digital chikane, på linje med fysisk vold og trusler. Det er vigtigt, at du sætter dig ind i, hvordan digital chikane er omfattet af arbejdsmiljølovgivningen og straffeloven. Her får du et kort overblik.
Digital chikane på jobbet er omfattet af arbejdsmiljølovgivningens bekendtgørelser om psykisk arbejdsmiljø. Lovgivningen beskriver blandt andet virksomhedernes forpligtelse til at:
- Skabe et sikkert og sundt arbejdsmiljø, der til enhver tid er i overensstemmelse med den tekniske og sociale udvikling i samfundet.
- Sikre, at de ansatte vejledes i hensigtsmæssig håndtering af arbejdsrelaterede voldsepisoder – både i og uden for arbejdstid, samt tilløb hertil.
- Sikre, at en ansat, der har været udsat for en arbejdsrelateret voldsepisode uden for arbejdstid, tilbydes bistand til at foretage en eventuel politianmeldelse af episoden.
Herudover betragtes arbejdsrelateret digital vold fra eksterne personer – både i og uden for arbejdspladsen og arbejdstiden – som arbejdsulykker, hvis den ramte medarbejder får fysiske eller psykiske skader. I de tilfælde forpligter lovgivningen arbejdsgiver til at anmelde chikanen til arbejdstilsynet og arbejdsskadeforsikringen. Læs mere om regler for anmeldelse af arbejdsulykker her.
Det betragtes som en formodet erhvervssygdom, hvis medarbejderen bliver syg og dermed ude af stand til at arbejde, på grund af chikanen. I de tilfælde bør den ansatte støttes i at søge egen læge. Herefter har den praktiserende læge pligt til at anmelde forholdet som en arbejdsskade.
Medarbejdere har forskellige oplevelser af, hvornår de føler sig chikaneret og deres personlige grænser overskrides. Det er ifølge lovgivningen medarbejderens opfattelse, man retter sig efter, når man skal vurdere, om der er tale om psykisk vold.
Ikke alle former for arbejdsrelateret digital chikane falder under straffeloven, men nogle former kan være strafbare. Chikanen er eksempelvis omfattet af straffeloven, hvis der er tale om alvorlige trusler, racistiske ytringer, injurier, bagvaskelse eller ulovlig deling af billed- og filmmateriale eller private oplysninger. I så fald bør sagen anmeldes til politiet her.
Ulovlig deling af private billeder eller oplysninger kan desuden høre under persondataloven, som meldes til datatilsynet her. Vær opmærksom på, at der gælder en tidsfrist for politianmeldelse – hvis medarbejderen senere skal have muligheden for at ansøge om erstatning efter offererstatningsloven. Det skal ske indenfor 72 timer fra episoden – altså fra medarbejderen bliver opmærksom på krænkelsen. Dermed ikke sagt, at man er afskåret fra at anmelde en strafbar handling efter de 72 timer.
Det er vigtigt at medarbejdere og arbejdsgivere får en fælles forståelse af, hvad digital chikane vil sige for jer.
Tag en samtale om, hvad I forstår ved digital chikane. Der findes ikke et præcist facit for, hvornår en henvendelse er chikanerende. Forskellige medarbejdere kan have forskellige grænser. Derudover kan en besked virke harmløs i sig selv, men opleves chikanerende ved at være én ud af mange henvendelser eller ”stik”, rettet mod samme person.
Bliv derfor enige om, hvilken opførsel I ser som uacceptabel. Find gerne eksempler fra jeres arbejde, I kan diskutere ud fra.
Vær som arbejdsgiver tydelig omkring at digital chikane er uacceptabelt, og at du aktivt arbejder for at forebygge og håndtere den.
Mange privatansatte undlader at fortælle om deres oplevelser med digital chikane, af frygt for at blive opfattet som nærtagende eller uegnede til deres job. Klare holdninger og retningslinjer hjælper til større åbenhed blandt medarbejderne. Vær derfor tydelig om, at digital chikane anerkendes på linje med fysisk vold og trusler som noget, der skal til livs.
Mange arbejdspladser har en plan for, hvad der skal ske i tilfælde af fysisk vold eller chikane. Det vigtigt at være opmærksom på, at digital chikane er en anden, men lige så alvorlig type belastning.
Digital chikane er ikke altid en klart afgrænset situation, men kan være et rodet forløb, der strækker sig over længere tid. Modsat kan det også opstå pludseligt, uden foregående konfliktoptrapning, eksempelvis gennem en truende og hadfuld mail i indbakken. Ofte vil det være svært at identificere en gerningspersonen, da mange afsendere af online trusler og hadbeskeder gemmer sig bag falske e-mails og profiler.
Medarbejdernes risici for at blive ramt af digital chikane er i øvrigt ikke nødvendigvis den samme som deres risici for at blive udsat for fysisk vold.
I kan derfor ikke direkte oversætte tiltag mod fysisk vold, men må behandle på digital chikane som et særskilt arbejdsmiljøproblem.
Det er vigtigt at have klare retningslinjer for, hvordan I som arbejdsplads forholder jer, hvis en ansat udsættes for digital chikane i forbindelse med arbejdet. Et beredskab er en plan for, hvordan I håndterer episoder med digital chikane og vold mod jeres medarbejdere.
Nedenfor finder du en skabelon med spørgsmål I kan diskutere, når I udvikler jeres beredskabsplan. Den indeholder lavpraktiske spørgsmål til roller og ansvarsfordeling, men også mere principielle overvejelser I kan gøre jer. Spørgsmålene kan med fordel gennemgås i medarbejdergruppen, og vi anbefaler, at beredskabsplanen drøftes og tilpasses årligt ved et personalemøde.
Skabelonen følger de fem vigtige trin, når digital chikane skal håndteres:
Trin 1 – Psykisk førstehjælp
Trin 2 – Dokumentation
Trin 3 – Stop chikanen
Trin 4 – Hjælp til anmeldelse
Trin 5 - Debriefing